Mätning och utveckling av Medarbetarnöjdhet

Medarbetarnöjdhet har ett tydligt samband med prestationnnivån. Arbetslivskvalitetsindex (QWL-index) är en metod som utvecklats av Lapplands universitet, som gör att du på ett tillförlitligt sätt kan undersöka läget för personalens prestationer och arbetsgemenskapens välbefinnande. Metoden erbjuder organisationen ett utmärkt sätt att identifiera risker och förbättringsområden, men också att förutse situationer med välbefinnande som utgångspunkt.

Ur QWL-teorins synvinkel är människan en mer komplex varelse än vad enbart statistiken kan mäta , och den genomsnittliga nivån av välbefinnande på jobbet är inte ett tillförlitligt mått för att undersöka personalens effektivitet och välbefinnande. QWL-indexet tar mer hänsyn till humanvetenskap och motivationsteori än andra undersökningar av personalnöjdhet, och får på så sätt fram den verkliga effekten det rådande arbetsklimatet har på personalens prestationsnivån.

Personalundersökningen av QWL-index tar hänsyn till de faktorer som stödjer och motiverar välbefinnande i arbetet, samt belastningsfaktorerna genom tre variabler:

1) fysisk och emotionell känsla av säkerhet på arbetsplatsen (styrande faktorer)
2) sammanhållning och identitet (faktorer som ökar motivationen)
3) mål och kreativitet (faktorer som ökar motivationen)

QWL-indexet är baserat på den kombinerade effekten av variabler som mäter arbetslivskvaliteten och berättar om din organisations faktiska prestationsnivå.

För QWL-personalundersökningen erbjuder vi en modern individinriktad analys av resultaten, samt en nyttjandeplan som stödjer individinriktad prestationsutveckling. Vi rekommenderar fortgående QWL- mätning 2–4 gånger per år.

Tjänsten inkluderar:

  • insamling av data med det webbläsarbaserade Vibecatch-systemet på finska, svenska eller engelska
  • analys av resultaten och sparring till ledningen utgående från mätresultaten (2 h)